5 tips om een leven lang met goesting te werken
Dertig jaar bij dezelfde werkgever of om de twee à drie jaar een nieuwe stek, in se doet het er niet zoveel toe. Veel belangrijker is het om jezelf jaarlijks af te vragen of je in je job voldoende taken vindt die je écht graag doet. “Een andere werkgever is niet altijd de oplossing”, vindt loopbaancoach Marieke Genard.
De voorbije twee jaren vroegen ruim 23.000 Vlamingen loopbaancheques aan. Eén cheque kost 40 euro en is goed voor vier uren begeleiding. Daarmee kan je terecht bij een van de vele erkende loopbaancentra in Vlaanderen. Marieke Genard van Werk met Zin heeft haar uitvalsbasis in Antwerpen. Van de poetsvrouw tot de professor, allemaal passeren ze in haar kantoor.
Verrassend genoeg komen ook veel twintigers langs voor coaching. “Meer dan vroeger willen mensen met plezier werken. Vooral bij jongeren is dat een voorwaarde geworden. Ook al hebben ze geen duidelijk plan, als ze zich op een plek niet goed voelen, trekken ze de deur achter zich dicht. ‘Wat ligt me dan wel?’ Dat is de vraag waarmee ze vervolgens bij ons aankloppen. Na acht uur coaching, gespreid over twee à drie maanden, stappen ze hier met een persoonlijk ontwikkelingsplan buiten en weten ze veel beter welke richting ze met hun loopbaan uit willen.”
Hier zijn in elk geval 5 tips die ook jou kunnen helpen om je werk met goesting te blijven doen.
Zoek steun
“Je komt na elke werkdag zuchtend thuis? Op café met vrienden klaag je steevast over de slechte sfeer op kantoor? Dan is het hoog tijd voor actie. Hopen dat je op je werk vanzelf weer gelukkig zal worden, is tevergeefs. Begin met steun te zoeken, bijvoorbeeld bij een loopbaanbegeleider. De situatie zal niet vanaf dag één veranderen, maar door na te denken over en te werken aan perspectief zal je je vanzelf iets beter voelen.”
Evalueer jaarlijks je situatie
“Zelfs al voel je je min of meer tevreden in je job, het is heel gezond om jaarlijks een tussentijdse evaluatie te maken. Ga daarbij uit van de 80/20-regel: 80 procent van de dingen moet je graag doen, 20 procent moet je erbij nemen. Weet dat je de perfecte job nooit zult vinden, altijd zullen er taken zijn die je minder leuk vindt. Maar de verhouding moet wel goed zitten.”
Ga in gesprek met je team
“Je carrière in vraag stellen betekent niet dat je telkens tot grote ingrepen moet overgaan, laat staan van bedrijf moet veranderen. De oplossing van een probleem ligt dikwijls op de huidige werkplek. Met je collega’s en leidinggevende in gesprek kunnen gaan, kan het verschil betekenen tussen blijven of vertrekken. Stel bijvoorbeeld eens voor om de taken in het team te herverdelen. Misschien is Jan veel beter in klachten beantwoorden en vind jij het heerlijk om de cijfers van zijn commerciële mailings op te volgen. Een eerlijk en open gesprek over ieders sterktes en taken kan wonderen doen.”
Bedenk waar je goed in bent
“Waar ben ik eigenlijk goed in?” Niet iedereen kan die vraag vlot beantwoorden. Het helpt om terug te denken aan momenten waarop je met plezier aan het werk was en de tijd volledig uit het oog verloor. Graag bezig zijn en iets goed doen, liggen dicht bij elkaar. Stel de vraag zeker eens aan vrienden, familie en collega’s. Hun kijk is waardevol en misschien zelfs verrassend.”
De rol van de leidinggevende
“Als een werknemer een leven lang bij dezelfde werkgever blijft, heeft dat vaak te maken met de kansen en het vertrouwen die hij van hem krijgt. Leidinggevenden spelen dus een cruciale rol in de loopbaan van werknemers. Als ze zich voor hun vragen openstellen en mee naar oplossingen willen zoeken, zal de medewerker minder geneigd zijn om andere oorden op te zoeken. Empathie in ruil voor een loyale werknemer, dat lijkt een faire deal.”
Zelf loopbaancheques aanvragen? vdab.be/loopbaanbegeleiding.