Het sollicitatiegesprek : de do's en don'ts

Het sollicitatiegesprek : de do’s en don’ts

Een sollicitatiegesprek is een gesprek waarin een werkgever jou wil leren kennen. Het is belangrijk dat je goed bent voorbereid voor dit gesprek. Dit gesprek is erg belangrijk, omdat dit gesprek duidelijk zal maken of jij geschikt bent voor de baan. Jij solliciteert hiervoor, dus dit betekent dat jij graag deze baan wilt. Toch zijn er een aantal veel gemaakte fouten. Het is belangrijk om te weten wat je wel, en wat je absoluut niet moet doen bij een sollicitatiegesprek.
10 do’s sollicitatiegesprek

Tip 1: Ga goed gekleed. Je wilt niet als zwerver overkomen op jouw sollicitatiegesprek. Neem de tijd om uit te kiezen wat je aantrekt. Het is ook afhankelijk van de baan waar je voor solliciteert. Voor de ene baan is een pak bijvoorbeeld weer te, terwijl het voor de andere baan juist passend is.

Tip 2: Wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt in het bedrijf. Ook tegen de receptionist zul je aardig moeten doen om een goede indruk achter te laten.

Tip 3: Zet je telefoon uit om niet gestoord te worden. Daarnaast geef je ook geen goede eerste indruk als je telefoon ineens tijdens het gesprek afgaat.

Tip 4: Je moet je goed voorbereiden. Lees je goed in over het bedrijf, en vooral over de functie waar je naar zal solliciteren. Kennis over het bedrijf is alleen maar goed.

Tip 5: Neem een goede houding aan tijdens het gesprek. Zit rechtop, met je schouders een beetje naar achter. Het moet echter niet zo zijn dat het er raar uitziet.

Tip 6: Zorg dat je rustig bent voor je aan het gesprek zal beginnen. Als je erg gespannen bent zal dit geen goede eerste indruk achterlaten. Adem rustig in en uit.

Tip 7: Wees geïnteresseerd door vragen te stellen over het bedrijf bijvoorbeeld. Praat rustig en luister geïnteresseerd.

Tip 8: Oogcontact is erg belangrijk!

Tip 9: Schud de hand van de werkgever aan het eind van het gesprek en bedank voor het gesprek.

Tip 10: Wacht rustig af tot er contact met jou wordt opgenomen. Je moet niet elke dag gaan bellen of er al nieuws is.

Dont’s voor je sollicitatiegesprek

Tip 1: Te laat komen is de grootste fout die je kunt maken. Neem desnoods een bus eerder zodat je zeker weten op tijd bent.

Tip 2: Slecht verzorgd op een sollicitatiegesprek komen is een afrader. Wees verzorgd en netjes.

Tip 3: Praat niet negatief over je vorige werkgever. Zo zal deze werkgever ook denken dat je dit uiteindelijk over deze werkgever zal gaan doen.

Tip 4: Wacht met het zitten totdat je daadwerkelijk uitgenodigd wordt om te gaan zitten. Het is niet netjes om als eerste te gaan zitten.

Tip 5: Wees niet arrogant, maar ook niet te verlegen. Jezelf zijn is erg belangrijk.

Tip 6: Onderbreek je gesprekspartner niet. Dit is onbeschoft en jij krijgt ook de tijd om te praten.

Tip 7: Spreek je misschien toekomstige werkgever aan met u, en niet met je. Doe dit tot gezegd wordt dat u zeggen niet nodig is.

Tip 8: Begin niet zelf over het salaris dat maandelijks betaald moet worden. Je zult dit zelf wel te horen krijgen.

Tip 9: Met een slechte voorbereiding zal je door de mand vallen. Je gesprekspartner zal zeker doorhebben dat je eigenlijk niets weet van het bedrijf en de functie.

Tip 10: De laatste absolute afrader is flirten. Je zult hierdoor eigenlijk alleen maar slecht overkomen. Wees jezelf en toon respect tegenover de ander.

Contacteer ons