Vijf subtiele verschillen tussen een workaholic en een gedreven medewerker

Vijf subtiele verschillen tussen een workaholic en een gedreven medewerker

Veranderingen in gedrag van drukke medewerkers herkennen kan lastig zijn voor managers en ondernemers . Ook als professional is het niet altijd duidelijk of je nu al dan niet goed bezig bent. 5 subtiele verschillen tonen het verschil tussen een gedreven, gezonde medewerker en een workaholic op weg naar een burn-out.

1. Productief werken versus druk blijven
Sterk gedreven medewerkers willen een toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf en team. Bij voorkeur door resultaten neer te zetten, maar als dat niet kan dan zoeken deze mensen een andere invulling. Bijvoorbeeld door collega’s te helpen of door vooruit te plannen. Zij zijn zich ervan bewust dat de werkdruk in pieken en dalen gaat. Tijdens de rustige momenten bereidt deze groep zich zo goed mogelijk voor op de drukte.

De workaholic heeft een ander doel. Deze medewerker wil laten zien dat hij of zij druk is. Een moment van rust of van minder werkdruk zorgt voor onzekerheid. Laat je immers nog zien hoe belangrijk je bent? Daarom doet deze persoon of hij of zij altijd druk is. Ervan uitgaande dat als je drukker overkomt, je wel belangrijker moet zijn. Na het moment van minder werkdruk is deze persoon totaal niet voorbereid op de onvermijdelijk volgende drukte.

2. Genoeg is (nooit) genoeg
Streven naar perfectie kán belangrijk zijn. De gedreven medewerker is zich bewust van de gebieden waarop perfectie nodig is. Maar deze persoon weet ook wanneer perfectie overdreven is en een 6 voldoende is.
De workaholic wil alleen 10-en. Om hun eigen onzekerheden te vermijden wil deze persoon alles perfect hebben. Zolang deze persoon niet voor zichzelf kan inzien wanneer een project succesvol is, kan deze ook niet inzien welke onderdelen perfect moeten zijn en welke niet.

3. Weten wanneer je goed werk levert versus bevestiging zoeken
Na een periode van hard werken kan de gedreven medewerker zichzelf in de spiegel aankijken. Terugblikken en zoeken naar de momenten waarop het werk goed en verkeerd is gegaan. Op die manier weten deze medewerkers zichzelf te verbeteren zonder afhankelijk te zijn van anderen. De onzekere workaholic daarentegen smeekt om complimentjes. Deze persoon is bij zijn grootste successen nog onzeker en werkt met angst als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. De evaluatiegesprekken zijn voor deze medewerkers als schoolcijfers, hét moment om te horen hoe goed of slecht ze gewerkt hebben.

4. Pro-actief versus reactief
Om het belangrijkste werk af te krijgen zorgt de gedreven medewerker ervoor dat die taak als éérste is afgerond. Na de prioriteiten kunnen de dagelijkse kantoorproblemen worden geregeld en de onvermijdelijke mailbox vult ook nog een stuk van de tijd. De prioriteiten ronden deze medewerkers af voordat de altijd voorkomende afleidingen op het pad komen. De goedbedoelende workaholic wil al zijn tijd invullen naar de problemen van anderen. Dit omdat deze persoon altijd flexibel en postief wil zijn.  Door geen strakke planning te hanteren komen er doorlopend mailtjes, vragen en andere zaken tussen zijn werk door. Als de dag op zijn einde loopt moet deze medewerker het belangrijkste werk nog afronden.

5. (On)juiste focus
De gedreven medewerker beoordeelt de moeite die hij of zij in een project heeft gestoken. Is deze energie juist besteed? Of had het ergens beter gekund? Alleen zijzelf kunnen dat beoordelen en evalueren zichzelf aan de hand van hun eigen beste kunnen. De workaholic is druk bezig met resultaat. Om – aan zichzelf – te laten zien hoe waardevol ze zijn, willen deze medewerkers altijd het beste resultaat. Dat er omstandigheden voorbij kunnen komen waardoor de beste prestatie tot een middelmatig of zelfs slecht resultaat kunnen leiden, dat komt bij deze groep niet op.

Bron :  MT – management Team : Tijmen de Groen

Wat kan jij nu doen met deze tips?
Welke van bovenstaande signalen merk jij op bij je medewerkers, je collega’s? En bij jezelf? Weet jij wat je nodig hebt, of je medewerkers nodig hebben om meer voldoening te halen uit je werk ? Heb je zelf al stilgestaan hoe je kan evolueren naar een meer gedreven, bevlogen werknemer, leidinggevende of ondernemer?
En welke eerste stappen je hiervoor kan nemen?

Human Results begeleidt professionals en ondernemers :
Met een team van 13 experts in gans Vlaanderen werken we eraan dat professionals en ondernemers duidelijke stappen kunnen zetten om beter te functioneren in hun job of in hun onderneming. Met onze aanpak streven we ernaar dat onze klanten zich heel goed, gewaardeerd en competent voelen in het bedrijf waar ze werken of waar ze zaakvoerder van zijn en zo kunnen zijn hoe ze willen zijn.

Professionals en ondernemers kunnen bij Human Results een programma volgen op maat. Indien je aan de voorwaarden voldoet, kan dit ook betaald worden met loopbaancheques.
Hiervoor betaal je slechts 40 euro voor 4 u coaching of 80 euro voor 8 u coaching.

images-2                Logo Human Results

www.humanresults.be

Met gedreven groeten,

 

Contacteer ons